La Nina

Avui volem parlar-vos d’un cas molt especial on es combinen la impotència i la tendresa a parts iguals. Us presentem a la Nina. La Nina és una gateta d’un any i mig molt innocent i molt i molt dolça. Va néixer a la muntanya, on un pastor va adoptar a la seva mare fa molts i molts anys. El pastor necessitava a la gata per evitar els ratolins, la cuidava, l’alimentava i li donava un sostre. Ben aviat, però, la casa va sofrir un incendi i mentre l’arreglaven, la gata va passar a viure al paller. Vivia sola i amb molt de fred, però tot i això, el pitjor estava per venir. La gata, sola al carrer i sense esterilitzar, va començar a tenir gatets. Si eren mascles, el pastor deixava que es quedessin, perquè en el seu parer, actuaria la llei de la naturalesa i aquests acabarien marxant o lluitant pel domini. Ara bé, si eren femelles, les matava tant bon punt identificava el sexe per evitar que en un futur, aquestes també criessin. Després de molt parlar amb ell, fer-lo reflexionar i fer-li veure que evitar tot això era molt fàcil, va acceptar dues coses: donar a les femelles en adopció enlloc de matar-les i esterilitzar a la mare.
Tot anava bé, després de 6 parts la mare finalment, va ser esterilitzada. En l’última ventrada, van néixer 2 gats i tres gates: la Nala, la Edith i la Nina. Totes elles van trobar família, la Nala per una banda, i la Edith i la Nina juntes, per l’altra. No obstant, la vida és punyetera i sembla que mai podem respirar tranquils. Quan semblava que la seva adopció seria l’últim tram d’un gran final feliç, va arribar un últim problema. Les gates es veien sanes, molt despertes i juganeres. Però en el cas de la Nina ràpidament es va detectar una anomalia respiratòria. Tot i contenta la Nina no respirava bé del tot. “Té un buf al cor” va dir la veterinària. Vam haver d’esperar a que li fessin diverses proves per trobar quin era l’origen d’aquesta raresa i finalment, la van trobar. La Nina, la gata més carinyosa i curiosa de les tres, va néixer amb una malformació al cor. Tot i tenir només tres mesos, tenia el cor més gran del que hauria degut a una malformació en un ventricle. Els veterinaris van ser clars i durs amb el diagnòstic: era una anomalia que podia causar la mort de la gata en qualsevol moment. Els esforços no eren recomanables, l’emoció del joc no li convenia i podria tenir un atac tant bé estigués excitada com bé dormint. La notícia ens va caure com una gerra d’aigua freda. L’adoptant, molt valenta i generosa, va decidir seguint endavant amb l’acollida i cuidar de la nostra pacient. Si li quedava poc temps de vida era millor que ho fes envoltada d’amor i en companyia de la seva germana. Vam passar unes setmanes molt feixugues, amb nervis, incertesa i amb molts veterinaris pel mig. Estàvem preparant-nos, si és que és possible fer-ho en aquests casos, per rebre la notícia en qualsevol moment dient-nos que la Nina no estava bé, que començava a presentar algun símptoma d’atac o malestar.

Van anant passant els dies, les setmanes, i els mesos i la Nina semblava estable. El seu creixement és una mica més lent que el d’un gat sa però creix dins els marges. Per assegurar-nos que aquest creixement segueix tant bé com fins ara i per la bona salut de l’animal, ha arribat l’hora d’esterilitzar-la. No és tracta d’una intervenció normal, sinó d’una bastant delicada. La Nina no es pot esterilitzar en un veterinari a l’ús, ja que se la seva malaltia fa que qualsevol operació comporti un risc molt alt. Es necessita un veterinari especialitzat en cardiopaties i un equip mèdic que controli constantment les seves constants i s’asseguri que no sorgeixi cap imprevist mentre es operada.
El cost de l’operació és molt elevat degut al risc que comporta, així com ho son totes les  revisions i controls als qual s’ha de sotmetre. Fins hores d’ara, l’adoptant ha absorbit sola el càrrec de totes les factures En aquest cas, però, el cost de l’operació ronda els 350€.

Per aquest motiu volem agraïr a tots els que heu ajudat a la Nina!!

Esta entrada fue publicada en Progat Catalunya. Guarda el enlace permanente.