Llei de drets dels animals

El Consell de Ministres ha aprovat aquest estiu l’avantprojecte de Llei de Drets dels Animals impulsada pel Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 que establirà un marc legal pioner a Espanya que millorarà el benestar animal i vetllarà pels seus drets. L’objectiu de l’Executiu és que hi hagi “abandonament i sacrifici zero” d’animals de companyia, però la llei conté moltes altres mesures.

El 18 de febrer, el Consell de Ministres ja havia aprovat un avantprojecte de Llei de Protecció, Drets i Benestar dels animals però que va ser modificat a petició del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació. Després de fer ajustaments al text, el Ministeri de Drets Socials va publicar un nou esborrany i ara començarà el seu tràmit parlamentari.

Les claus de l’avantprojecte

 • La norma impedeix que se sacrifiquin animals de companyia excepte per motius sanitaris i d’eutanàsia.
 • S’endureixen les penes de maltractament a través de la reforma del Codi Penal i s’hi inclou tots els animals vertebrats (per exemple porcs senglars). En els casos de maltractament amb mort de l’animal, la condemna s’agreuja i podrà ser de fins a 36 mesos.
 • La llei exigeix que tots els animals de companyia estiguin identificats i vacunats.
 • La cria només es podrà fer mitjançant criadors professionals i registrats.
 • Es prohibeixen els circs amb animals salvatges.
 • Queda prohibida la comercialització de gossos, gats i fures a les botigues de mascotes, així com, la seva exhibició i exposició al públic amb fins comercials.
 • Els zoos i els delfinaris es reconvertiran en centres de recuperació d’espècies autòctones.
 • Es prohibeixen activitats i espectacles en què puguin patir dany o mort, com ara les baralles de galls o el tret al colomí.
 • S’elimina la llei dels gossos mal anomenats PPP.
 • Es crearà un sistema nacional de registres de protecció animal (SERPA), que inclourà un registre nacional d’animals de companyia, un registre de nuclis zoològics de mascotes, un registre d’inhabilitats per a la tinença d’animals, d’entitats de protecció animal i de professionals experts en comportament.
 • Es crearà la figura del santuari d’animals i estableix especial protecció per a les colònies de felins, que es gestionaran mitjançant el mètode CER de captura, esterilització i retorn.
 • Els gossos de treball com gossos pigall, policia, de caça o pastors tindran unes disposicions addicionals que regula la seva activitat de forma independent. Els gossos de caça, s’hauran d’inscriure en el nou Registre d’Animals de Companyia.

Queden exclosos

 • Animals d’espectacles taurins
 • Animals de producció
 • Animals d’experimentació

Font1: Col·legi oficial de veterinaris de Barcelona

Font2: FAADA

Consultar Avantprojecte de llei

Aquesta entrada ha esta publicada en Progat. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.